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Q1.  How will furlough days be scheduled if employees have not completed the required     
6 days/48 hours?  
 
A1.  The goal is to complete furloughs in a timely manner before the end of the fiscal year (30 
September 2013).  The guidance in the Assistant Secretary of the Army (Manpower and Reserve 
Affairs) memorandum, Appendix A, paragraph 1.a, dated May 17, 2013 is still applicable for 
scheduling furlough days/hours.  Designated deciding officials in paragraph 4 of the 17 May 
base memo, commanders, supervisors and other management officials have latitude to schedule 
furlough days/hours consistent with mission requirements, collective bargaining agreements, 
fairness, equity, and in consideration of employee preferences.  In general, employees should be 
furloughed one day per week or two days per pay period and furlough days may be scheduled 
through 30 September.   
 
Q2.  What is the definition of “newly hired civilian employees” mentioned in the SECDEF 
Memo, Subject: Reducing Furlough Days, dated August 6, 2013? 
 
A2.  ASA (M&RA) Memo of August 22, 2013, Subject: Amended Fiscal Year 2013 
Administrative Furlough Guidance (Change 4) clarified that, according to DoD, a “newly hired” 
civilian employee is an employee hired from outside DoD.  The ASA (M&RA) memos can be 
found at http://cpol.army.mil/library/general/2013sequestration/index.html#memo.   
 
Q3.  How are furlough days determined for “newly hired” civilian employees?   
 
A3.  Guidance for determining furlough days for newly hired employees can be found at  
http://www.cpms.osd.mil/Content/Documents/2013%20DOD%20Administrative%20Furlough%
20FAQs%20(Update%2020-Aug).pdf, FAQ #10.    
 
Q4.  Will newly hired Department of the Army employees be required to complete  
6 furlough days? 
 
A4.  Some employees may be required to complete the full 6 days/48 hours (i.e., employees 
eligible for furlough 8-13 July).  For determining the number of furlough days/hours for newly 
hired employees see FAQ #10 at 
http://www.cpms.osd.mil/Content/Documents/2013%20DOD%20Administrative%20Furlough%
20FAQs%20(Update%2020-Aug).pdf. 
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Q5.  If an employee has been furloughed in excess of 6 days/48 hours or prorated 
days/hours, may an employee retroactively substitute leave (e.g. annual leave) for the 
furlough time that was in excess of 6 days/48 hours? 
 
A5.  An employee may request to substitute excess furlough days/hours with annual leave (AL) 
based on the 22 August ASA M&RA memo, subject:  Amended Fiscal Year (FY) 2013 
Administrative Furlough Guidance (Change 4).  The memo can be found on CPOL at 
http://cpol.army.mil/library/general/2013sequestration/index.html#memo.  
 
Q6.  If an employee does not want to take annual leave to offset furlough days taken in 
excess of 6 days/48 hours or prorated days/hours, how will their pay records be corrected? 
 
A6.  An employee may request and upon supervisor approval use leave without pay to offset 
furlough days taken in excess of 6 days/48 hours or prorated days/hours.  However, if the 
employee does not voluntarily substitute AL or LWOP, no action would be taken to change the 
KE designation. 
 
Q7.  Can excused absence or administrative leave be used to substitute for furlough 
days/hours taken in excess of the required furlough time? 
 
A7.  At this time we know of no authority for excused absence or administrative leave to be so 
used. 
 
Q8.  Who may approve overtime during and after the furlough period ends on                   
30 September? 
 
A8.  See Addendum 1 to Army Administrative Furlough FAQs, Q&A #7 at 
http://cpol.army.mil/library/general/2013sequestration/20130626-DA-Furlough-FAQs-
Addendum.pdf for guidance regarding approving overtime during the furlough period.  After    
30 September, commands/organizations may revert back to their rules for approving overtime. 
 
Q9.  Can employees move their remaining furlough hours to a later date as long as they 
take 6 days/48 hours or prorated days/hours of furlough prior to 30 September? 
 
A9.  Yes, employees may request to move their remaining furlough days/hours to a later date as 
long as the hours are taken NLT 30 September.  Such request is subject to supervisor approval. 
 
Q10.  What date do we stop issuing proposed furlough notices?   
 
A10.  “Newly hired employees” who entered on duty on or after 28 June should not be issued a 
proposed notice since the decision notice will indicate no furlough days/hours will be served.  
Based on DoD’s guidance for determining furlough days/hours, these employee will not serve 
any furlough days/hours because there is no full pay period between the date they would be 
eligible for furlough and 17 August. 
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For example, if a “newly hired employee” was issued a proposed notice on 28 June and a 
decision notice on 28 July, he/she would have been eligible for furlough on 29 July.  Because 
there was no full pay period between 29 July -10 August or between 11-17 August, the employee 
will not serve any furlough days.   
 
Employees being reassigned on or after 18 August to Army from another DoD 
component/agency, being reassigned to a new deciding official within Army, or returning from 
deployment, etc., should not be issued a proposal notice because the final decision notice would 
necessarily indicate no furlough days would be served, since 18 September will be the first day 
the employee could be furloughed.  Based on the proration chart in #A11 below, employees 
subject to furlough proration who become eligible for furlough on or after 18 September will not 
serve any furlough days. 
 
Example:  If an employee who is subject to furlough proration were issued a proposal notice on 
18 August and a decision notice on 17 September, the employee will be eligible to start his/her 
furlough on 18 September.  Based on the proration chart in #A11 below, employees eligible for 
furlough on 18 September will not serve any furlough days. 
 
Q11.  Has the formula changed for prorating employees furlough days since the furlough 
has been reduced to 6 days?   
 
A11.  The formula did not change; however, based on the reduction in furlough days the 
percentage used for calculation changed.  Based on this change, the adjusted prorated days are 
listed below.  The proration is based on 60 work days between 8 July and 30 September, 6 eight 
hour furlough days = 10% of the available workdays. 
 
Effective Date of  Calculations 
Employee's Furlough 
 
15 Jul    55 workdays*10% = 5.5 = 5 furlough days 
22 Jul     50 workdays*10% = 5 = 5 furlough days 
29 Jul    45 workdays*10% = 4.5 = 4 furlough days 
5 Aug     40 workdays*10% = 4 .0 = 4 furlough days 
12 Aug    35 workdays*10% = 3.5 = 3 furlough days 
19 Aug    30 workdays*10% = 3.0 = 3 furlough days 
26 Aug    25 workdays*10% = 2.5 = 2 furlough days 
3 Sep     20 workdays*10% = 2.0 = 2 furlough days 
9 Sep    15 workdays*10% = 1.5 = 1 furlough day 
16 Sep    11 workdays*10% = 1.1 = 1 furlough day 
18 Sep     9 workdays*10% = .9 = 0 furlough days 
 


